Sunucu Nedir ve Ne İşe Yarar?

1297 0

Sunucu yani server olarak adlandırılan sistem, elektronik ortama ait verilerin tamamını içerisinde barındıran yazılım türüdür. Masaüstü bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların içerisinde yer alan önemli bilgiler, sunucular tarafından depolanarak kullanıcıların faydalanacağı şekilde düzenlenmektedir. Sunucu nedir sorusunun cevabı, yazı içerisinde detaylıca açıklanmıştır.

Sunucunun Kullanım Amacı Nedir, Sunucu Ne İşe Yarar?

Server yani sunucu kullanımı sayesinde, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu uygulamalar ve veriler hazır tutulmaktadır. E-posta, Gmail, FTP ya da internet sitelerinin çalıştırılmasında baş rol oynayan genel bilgisayar birimlerine, sunucu adı verilmektedir. Sunucular kullanıcılara internet sitesi hizmeti veriyorsa web sunucusu, mail adresleri için zemin hazırlıyorsa E-Posta sunucusu, veri tabanı hizmetleri sunuyorsa veri tabanı sunucusu olarak nitelendirilmektedir. Sunucular, aynı anda birden fazla kullanıcının talebine karşılık vermektedir.

Server Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

Sunucu türleri ve bu türlerin özellikleri aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • File Server: Dosya sunucusu olarak tercüme edilmiştir. Network üzerinde yer alan sunucuların ortak şekilde kullanılası durumunda, dosyaların yer aldığı asıl sunucu bilgisayara verilen isimdir.
  • Database Server: Veri tabanı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için geliştirilmiş sunucu modelidir.
  • Web Server: İnternet sitelerinin yayınlanması ve mevcut web sitelerinin depolanması için talep oluşturan kullanıcılara, sayfaların iletilmesini sağlamaktadır.
  • Proxy Server: İnternet ziyaretlerini takip eden sunucu modelidir. Çok fazla ziyaret edilen internet siteleri, kayıt altına alınır ve veritabanına işlenir. Önbelleğe kaydedilen sitelere, daha hızlı şekilde erişim sağlanmaktadır.
  • DNS Server: Alan adı için belirlenen Domain kayıtlarını ve domain için belirlenen yönlendirmeleri arşivlemek için tasarlanmıştır. Ağ üzerinde var olan IP adreslerinden herhangi birisine erişilmesi gerektiği zaman, DNS Server sorgulaması yapılmalıdır.
  • SMTP Server: Basit mail transfer protokolü olarak hazırlanan sunucu modeli, sunucular arasında gerçekleşen mail trafiğinin tamamını takip etmektedir.

Sunucu Donanım Çeşitleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sunucu / Server donanımları, çalışma yürütülen ortama göre dizayn edilmektedir. Normal bilgisayarlarla benzer formda üretilen sunucular, bilgisayarlardan daha fazla efor sarf etmektedir. Bu sebeple, sunucular bilgisayarlardan daha fazla ısınır ve bu duruma uygun şekilde donanımlarla üretilirler. Giriş seviyesinde olan sunucular, evlerde yer alan masaüstü bilgisayarlarına ait ATX ya da Tower yani kule tipi kasalarla benzerlik göstermektedir. Belirtilen formdaki donanım modelleri, daha az elektrik harcaması yapar ve soğutma sıkıntısı yaşanan ortamlarda kullanılmaya müsait görülür. Dar alanlarda sunucu kullanılmak istendiği zaman, Rackmount yani yatay modelde sunucu donanımları tercih edilmektedir.

Bilgisayar ve Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

PC ve sunucu arasında birçok benzerlik bulunmaktadır. Bilgisayar ve sunucunun ortak yönleri, verilerin düzenli şekilde depolanmasını sağlamak, verileri işlemek ve zamanı geldiği anda kullanıcılara sunmaktır. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular, benzer donanımları kullanarak, fark edilmesi zor bileşendeki yazılımlarla kontrol edilmektedir. Ancak teoride benzerlik gösteren bu durumlar, uygulamaya geldiğinde birbirinden ayrılmaktadır. Kişisel bilgisayarlar, sadece sayılı kullanıcıların yöneteceği biçimde hazırlanmıştır ve işletim sistemi kişisel hesapları koruma altına alacak şekilde tasarlanmıştır. Server yani sunucular ise, verilerin çeşitli kullanıcılara sunulması için geliştirilmiş bir modeldir ve sayısız kullanıcının erişimine açıktır. Kişisel bilgisayarlar, maliyetlerin en az seviyede tutulabilmesi amacıyla, basit donanım bileşenlerinden meydana gelmektedir. Kişisel bilgisayarlar, veri depolaması açısından aralıklı olarak kullanılacak şekilde tasarlanmıştır ve sürekli kullanıma uygun değildir. Sunucuların meydana geldiği yazılımlar ise, günlerce hatta aylarda kesintisiz şekilde veri işletimi yapabilecek düzeyde tasarlanmıştır. Bu bilgilerden yola çıkarak “sunucu ne işe yarar” sorusuna net cevap vermek gerekirse, verilerin şekilde işletilmesi, güncellenmesi ve kullanıcıların hizmetine sunulması kesintisiz hizmet vermektedir denilebilir.

Firmajans Blog Yazılarını Takip Etmek İster Misiniz? Ücretsiz Abone Olmak İçin Tıklayın.
5

Sunucu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sunucu yani server olarak adlandırılan sistem, elektronik ortama ait verilerin tamamını içerisinde barındıran yazılım türüdür. Masaüstü bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların içerisinde yer alan önemli bilgiler, sunucular tarafından depolanarak kullanıcıların faydalanacağı şekilde düzenlenmektedir.

Gönderiliyor
Ziyaretçi Oyları
0 (0 Oy)

    Yorum Gönder