Veritabanı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

4338 0

Veritabanı kullanımının sebebi, büyük boyutlara sahip olan kurumsal verilerin, tek bir çatı altında işlenmesini sağlamaktır. Bilgisayar ortamında gelişen verilen tamamı, veritabanı altında toplanmakta ve elektronik ortama kaydedilmektedir. Elektronik ortamda meydana gelen etkileşimler, veritabanı sayesinde kontrol altında tutulur ve tüm kaynaklar düzenli olarak güncellenir. Veritabanı nedir sorusuna yanıt olan tüm bilgiler, yazı içerisinde detaylıca açıklanmıştır.

Veritabanı Kullanmak İçin Belirlenen Detaylar Nelerdir?

Veritabanı nasıl kullanılır sorusunun cevabı şu şekilde açıklanabilir:

  • Veritabanı oluşturabilmek için, VTYS yani Veri Tabanı Yönetim Sistemi olarak adlandırılan yazılımlar kullanılmaktadır.
  • VTYS içinde yer alan yazılım türleri, veritabanının yönetimini sağlamaktadır.
  • Veritabanı oluşturulduktan sonra, sistemde saklama alanı oluşturmak, çoğaltma ve güncelleme işlemlerini gerçekleştirmek için Veri Tabanı Yönetim Sitemi araçları kullanılmalıdır.

Veritabanı düzenlemeleri sayesinde, geçmişe dair tüm bilgileri düzenli biçimde arşivleme imkânı bulunmaktadır. Veritabanı arşivleme modeli, elektronik uygulamalara ait bilgilerin düzenli biçimde saklanmasını ve ihtiyaç duyulduğu anda kolaylıkla kullanılmasını sağlamaktadır.

Veritabanı Özellikleri Nelerdir?

Veritabanı kullanımı için belirlenen detaylar ve özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Veritabanı, belirli alanlarda kategorize edilen ve birbiriyle ilişkili şekilde düzenlenen veri topluluğudur.
  • Veritabanı sayesinde, pek çok kullanıcının veri biriktirmesi sağlanır ve bu veriler, birbiriyle alakası bulunan geniş bir veri kümesi haline getirilir.
  • Zararlı ve gereksiz görülen veriler dışındaki tüm verilerin toplanması için veritabanı kullanılır.
  • Uygulamalar için gerekli görülen hizmetler, veritabanında bulunan kaynaklardan karşılanmaktadır.
  • Veritabanının işletimi, bilgisayar temellidir ve sistemlere ait bilgilerin kayıt olup, bakımının düzenli olarak yapılabilmesi için hazırlanmıştır.
  • Herhangi bir organizasyon için verilerin merkezi şekilde kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Veritabanı için genel ve basit bir açıklama yapmak gerekirse, basit olarak kompürtize edilen, donanımlı bir kayıt takip sistemidir denilebilir.

Firmajans Blog Yazılarını Takip Etmek İster Misiniz? Ücretsiz Abone Olmak İçin Tıklayın.

Veritabanı Yönetim Sistemi Nedir?

Veritabanı yönetim sistemi yani DBMS sayesinde, elektronik ortama ait bütün verilerin yönlendirmesi yapılmaktadır. Veritabanından sorumlu olan tüm programları içinde barındıran veritabanı yönetim sisteminin özellikleri şunlardır:

  • Veritabanı içinde yer alan tüm tablolar, veritabanı yönetim sistemi sayesinde oluşturulmaktadır.
  • Tabloların içine yeni kayıtlar eklemek, tablo bilgilerini silmek ya da güncellemek için kullanılabilir.
  • Veritabanı için belirlenmiş olan tüm koşulları değerlendirdikten sonra, verilerin sorgulaması ve raporlaması tamamlanabilir.
  • Verilere erişebilmek için gereken izin koşullarını belirlenebilir.
  • Veritabanı içerisinde yer alan tüm verilerin yedeklemeleri yapılabilir.
  • Veritabanı içerisindeki verilere, yetki olmadan erişilmesi engellenebilir.
  • Veritabanı içerisindeki verilerin tamamının analizi yapılabilir.

Veritabanı kullanımıyla, depolanmış veriler üzerinde değişiklikler yapılabilir, verilerin hangi alanlarda kullanılacağı belirlenebilir, veriler süzülebilir ve tekrardan sıraya konulabilir.

Veritabanı Türleri ve Özellikleri

Veritabanı kullanımında etkili olan üç farklı veritabanı modeli bulunmaktadır. Veritabanı türleri ve özellikleri, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

  • Flat File Database: “Düz Dosya Veritabanı” olarak tercüme edilmektedir. Sadece bir adet tablodan meydana gelmektedir. Veritabanı içerisindeki ütün veriler, tek bir tablo üzerinde toplanmaktadır. Tek bir tablodan meydana geldiğinden, tek bir dosyanın içerisinde barındırılmaktadır.
  • Relational Database: “İlişkisel Veritabanı” olarak adlandırılmaktadır. Gerçek hayatta bulunan nesnelerin, veritabanı tabloları aracığıyla tanımlanmasının ardından, gerçek hayattaki ilişkilerinin tablolara da aktarılmasını sağlamaktadır. İlişkisel veritabanı “Acess, DB2, Informix, Interbase, MySQL, Oracle, SQL Server, Sybase” sistemlerinde etkin şekilde kullanılmıştır.
  • Hierarchical Database: “Hiyerarşik Veritabanı” olarak tercüme edilmektedir. En eski veritabanı modellerinden bir tanesidir. Veritabanı tabloları içerisinde, birbiriyle alakası bulunan durumların, üstten alta doğru hiyerarşik şekilde sıralanmasını sağlamaktadır.

Veritabanı çeşitleri arasında en fazla tercih edilen sistemler “MS Sql Server, Access, Oracle ve Mysql” olarak sıralanmaktadır.

5

Veritabanı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Veritabanı kullanımının sebebi, büyük boyutlara sahip olan kurumsal verilerin, tek bir çatı altında işlenmesini sağlamaktır. Bilgisayar ortamında gelişen verilen tamamı, veritabanı altında toplanmakta ve elektronik ortama kaydedilmektedir.

Gönderiliyor
Ziyaretçi Oyları
5 (1 Oy)

    Yorum Gönder