İçindekiler
Facebook çeşitlilik verilerinde, 2019 yılına ait çalışanların oranlamalarına yer verilmiştir. Sosyal medyanın en büyük şirketlerinden bir tanesi olan Facebook, 2019 yılı içinde bünyesinde çalıştırdığı işçilerin etnik bilgilerini paylaşmıştır. Facebook çeşitlilik raporunda, çalışanların etnik kökenler ve cinsiyetlerine göre dağılımları detaylı şekilde açıklanmıştır. Çeşitlilik ve kapsayıcılık raporu olarak adlandırılan Facebook raporunda, şirkete ait çalışan profiline ait çeşitlilik bilgilerine yer verilmiştir.
Facebook çeşitlilik raporunun özellikleri aşağıdaki sıralamada açıklanmıştır:
Facebook şirketinde kadın işçi sayısı, 2019 yılında yükselişe geçmiştir. Kadın çalışanların sayısının arttığını gösteren veriler, 2019 çeşitlilik raporunda detaylı şekilde ele alınmıştır. 2019 yılında yayımlanan Facebook çeşitlilik raporunda, çalışanların %63,1’i erkeklerden, geriye kalan %36,9’u da kadınlardan oluşmaktadır. Teknik görevlerdeki kadın erkek istihdam oranları, %77 erkek ve %33 kadın çalışan olarak belirlenmiştir. İş ve satış departmanındaki cinsiyet dağılımları, %57,2 oranında kadın çalışan, %42,8 oranında erkek çalışan olarak değerlendirilmektedir. Üst düzey yönetici kadrosundaki çalışanların %67,4’lük kısmı erkeklerden, %32,6’lık bölümü de kadınlardan oluşturulmuştur.
Facebook etnik çeşitlilikler, 2019 yılında yayınlanan çeşitlilik raporuna şu şekilde yansımıştır:
Facebook ve Instagram tarafından yürütülen çeşitlilik çalışmalarında, ırk kavramının daha yüzeysel tutulacağı ve kültürel çeşitlilik için daha fazla etnik çalışana yer verileceği belirtilmektedir.
Facebook yönetici portföyünde, 2019 yılı içinde beyaz ırktan insanların ağırlıkta olduğu tespit edilmiştir. 2014 yılında Facebook tarafından yayınlanan çeşitlilik raporunda, şirkette görev yapanların %57’sinin beyazlardan meydana geldiği tespit edilmiştir. Asyalı çalışanlar, şirket bünyesinin %34’lük kısmını doldurmaktadır. Facebook çalışanlarının %4’lük kısmında Hispanikler, %2’lik kısmında da siyahiler görev almaktadır. Facebook eşitlilik raporunda belirtilen kadrolardaki etnik köken dağılımları, şu şekilde ifade edilmiştir:
Facebook tarafından yayınlanan çeşitlilik raporunda, hala etnik dağılımda eşitsizlik olduğu gözlemlenmektedir. Yürütülen çalışmalarda, etnik dağılımdaki dengelerin sağlanması hedeflenmektedir.
Facebook çeşitlilik çalışmalarında, sadece Facebook için değil Instagram için de yeni hedefler belirlenmiştir. Çalışmalar kapsamında, daha fazla etnik kökenden insanın istihdam edilmesi ve Facebook şirketinin daha kapsamlı olması sağlanacaktır. Özellikle kadın çalışanların sayısını arttırmak ve kadınların üst düzey yönetici olarak görev almasını sağlamak, Facebook ve Instagram’ın çeşitlilik arttırma çalışmalarının başında gelmektedir. Facebook ve Instagram tasarımlarını geliştirirken, daha farklı etnik yapı ve kültürden çalışanların fikri alınmakta ve uygulamaların tüm dünyaya hitap etmesi sağlanmaktadır. Facebook çeşitlilik arttırma çalışmalarında, pozitif ayrımcılığa da yer verilmektedir.
Facebook 2019 Çeşitlilik Raporu
Facebook çeşitlilik verilerinde, 2019 yılına ait çalışanların oranlamalarına yer verilmiştir. Sosyal medyanın en büyük şirketlerinden bir tanesi olan Facebook, 2019 yılı içinde bünyesinde çalıştırdığı işçilerin etnik bilgilerini paylaşmıştır. Facebook çeşitlilik raporunda, çalışanların etnik kökenler ve cinsiyetlerine göre dağılımları detaylı şekilde açıklanmıştır.