İçindekiler
Marka tescil nedir sorusuna açıklık getirmek gerekirse; işletmeye ait olan bir malın veya hizmetin, o işletmeye ait olduğunun tescillenmesi demektir. Bir işletmenin marka adından başka kişilerin habersiz bir şekilde kazanç sağlamasını önlemek amacı ile önemlidir. Marka tescil sorgulaması nasıl yapılır sorusuna açıklık getirmek gerekir ise; marka tescili yaptırmak isteyen firmanın anahtar kelimesinin araştırmasının yapılması ile bu süreç başlar. Ayrıca marka tescil işlemi için daha önceden müracaat eden firmalar ile bir benzerlik durumunun olup olmadığı araştırılır. Marka tescil sorgulamanın işlemini ve takibini; marka patent vekili veri tabanını kullanarak yapabilir.
Marka tescili başvurusu direkt olarak Türk Patent Enstitüsü’ne yapılır. Bu başvuruyu direkt marka sahibi veya marka sahibinin atadığı vekili yapmalıdır.
Marka tescilinin nasıl yapıldığına dair aşamalar şu şekildedir:
Kişiler kendi isimleri için veya ürettikleri sloganlar için, özgün bir şekilde hazırlanmış olan logolar için, çeşitli sayı ve işaret kombinasyonları için marka tescili başvurusu yapabilirler.
Şirket (Limited şirket, anonim şirket vb.) için yapılacak olan marka tescil başvurusunda istenen evraklar şunlardır:
Marka başvurusu şahsi yapacak olan kişilerden istenen evraklar ise şunlardır:
Markasını tescil ettirmiş bir kişi o markanın lisansını verme, devretme ve miras bırakma hakkına sahip olduğu için; markasının değerlenmesi durumunda, kendi haklarını koruma altına almış olur. Marka ile ilgili herhangi bir dava açılması halinde, markanın bütün haklarına sahip olan kişi olduğu için bir başkasının marka ile ilgili hak iddia etmesi durumunun önüne geçebilir. Aynı zamanda markadan herhangi birinin kazanç sağlamasını da engelleyebilir.
Marka tescil koruma süresi 10 yıldır. Bu süreyi değiştirebilmek marka sahibinin elindedir. Ek ücret ödeyerek süresiz olarak marka tescilinin yenilenmesini de sağlayabilir.
Türkiye’de yerleşik bir şekilde faaliyet vermekte olan ticari işletmesi olan veya ticari girişimi olan kişilerin marka tescil başvurusu yapma hakları vardır. Ayrıca Paris Sözleşmesi’nde taraf olan ülkelerin vatandaşları da Türkiye’de yerleşik olmaları durumunda, aynı şekilde marka tescil başvurusu yapma hakkına sahip olurlar.
Marka tescilinin onaylanma sürecindeki en önemli kriter ayırt ediciliktir. Yani diğer marka tescili için başvurmuş veya daha önce marka tescili almış olan markaların isimleri, sloganları, logoları ile bariz farklılıklar içermesi durumunda marka tescili onaylanır. Marka tescil kriterlerine uyup uyulmadığını süreç içerisinde marka tescil sorgulaması yaparak kişi görebilir.
Marka Tescil Nedir? Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır?
Marka tescil nedir sorusuna açıklık getirmek gerekirse; işletmeye ait olan bir malın veya hizmetin, o işletmeye ait olduğunun tescillenmesi demektir. Bir işletmenin marka adından başka kişilerin habersiz bir şekilde kazanç sağlamasını önlemek amacı ile önemlidir. Marka tescil sorgulaması nasıl yapılır sorusuna açıklık getirmek gerekir ise; marka tescili yaptırmak isteyen firmanın anahtar kelimesinin araştırmasının yapılması ile bu süreç başlar.