Hotjar nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; web sitesini analiz etmek amacı ile kullanılan araçlardan biridir. Web sitesi ile ilgili ziyaretçilerin oturum süreleri, site içi hareketleri, fare imlecinin hareketleri gibi birçok davranışın gözlenebilmesini sağlamaktadır. Bu davranışları görselleştirerek bir rapor oluşturduğu için kullanıcılar için kullanımı kolaydır. Google Analytics ile amaç olarak benzer özelliklere sahip olsa da farklılıkları bulunmaktadır.
Hotjar’ın Nitelikleri Nelerdir?
Hotjar’ın özellikleri şunlardır:
- Click heatmaps özelliği sayesinde site ziyaretçilerinin tıklama hareketlerini her sayfa için ayrı ayrı görebilmek ve raporuna ulaşabilmek mümkün olmaktadır.
- Move heatmaps, ziyaretçilerin mouse hareketlerinin azaldığı ve arttığı noktaların görülebilmesini sağlayan bir özelliktir.
- Scroll heatmap aracılığı ile ziyaretçilerin bir sayfada ne kadar aşağıya indikleri ve ne kadar kaydırma yaptıkları görülebilmektedir.
- Visitor recordings kullanılarak web sitesinin ziyaretçilerinin site içerisindeki davranışlarının video formatında görülebilmesi mümkün olmaktadır.
Hotjar Nasıl Kurulabilir?
Hotjar’ın kurulabilmesi için uygulanabilecek yöntemler aşağıda sıralanmıştır:
- Manuel kurulum yapılabilmektedir. Öncelikle tracking code eklemesinin yapılması gereklidir. Bu kodu ise data alınmak istenen sayfalar hangileri ise; o sayfalardaki <head> kısmına eklenmelidir. Bu kodun eklenmesi ile beraber birkaç dakika içerisinde Hotjar aracılığı ile veriler alınmaktadır. Ayrıca bu kodu bütün sayfalara otomatik olarak eklemek için ise web sitesinin ana temasına eklenmesi gereklidir.
- Google Tag Manager ile kurulumun yapılabilmesi için tracking code ile Google Tag Manager üzerinden etiket yaratılması gereklidir. Bu işlem yapılırken Hotjar isimli bir etiket oluşturulduktan sonra Custom HTML Tag seçeneğinin seçilmesi gereklidir. Ardından tracking code ilgili yere yapıştırılmalıdır. Sonrasında sırası ile firing rules ve add butonları kullanılmalıdır. All pages seçeneği eğer işaretlenir ise bütün sayfalarda aktif olmaktadır. Publish butonuna tıklandıktan sonra ise işlem kaydedilmektedir.
- WordPress aracılığı ile kurulum yapılırken tracking code eklemesinin yapılması gereklidir. WordPress uzantılı siteye bu kod eklendikten sonra gerekli izleme işlemleri yapılabilmektedir.
Hotjar’ın Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Hıtjar nasıl kullanılır sorusuna cevap vermek gerekir ise kullanım esnasında yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir:
- Isı haritalarının yüksek trafiğe sahip olan sayfalarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
- Web sitelerinde yer alan geri bildirim anketlerinin açılış sayfalarında kullanılması gereklidir. Çünkü bu sayfalar yüksek trafiğe sahip sayfalardır. Bu sayede tetikleyicilerin neler olduğu daha rahat görülebilmektedir.
- E-mail aracılığı ile ziyaretçilere anket düzenlenmelidir.
- Huni kurarak barriers isimli web sitesinin engellerinin görüntülenebilmesi mümkündür.
- Geri bildirim anketlerinin engel sayfalarında kullanılması da önemlidir.
- Isı haritaları özellikle engelli sayfaların da içermesi gereken bir özelliktir.
- Visitor Playback yani kullanıcı geri sar ile engelli sayfalardan kullanıcıların çıkış yapma noktaları tespit edilebilmektedir.
- Engelli sayfaların gözlemlenebilmesi için test kullanıcılar kullanılabilmektedir.
- Hooks tespiti için geri bildirim anketlerinin başarılı olunan sayfalarda da düzenlenmesi gereklidir.
Hotjar İle Google Analytics Arasında Tespit Edilen Farklar Nelerdir?
Hotjar ve Google Analytics arasındaki temel farklar şöyledir:
Firmajans Blog Yazılarını Takip Etmek İster Misiniz?
Ücretsiz Abone Olmak İçin Tıklayın. - Google Analytics’in kullanımı Hotjar ile kıyaslandığında biraz daha karmaşık kalmaktadır.
- Hotjar, Google Analytics kadar kapsamlı veriler sunamamaktadır.
- Hotjar ile Google Analytics arasındaki en temel farklardan biri, mouse hareketleri Hotjar ile görülebilirken Google Analytics ile görülememektedir.
- Google Analytics ile ziyaretçilerin site içerisindeki davranışları bir rapor ve kayıt ile görülememektedir. Ancak Hotjar bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapmaktadır.
- Hotjar kullanımı ücretsiz değildir. Ancak Google Analytics’i ücretsiz kullanabilmek mümkündür.
Hotjar Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Hotjar nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; web sitesini analiz etmek amacı ile kullanılan araçlardan biridir. Web sitesi ile ilgili ziyaretçilerin oturum süreleri, site içi hareketleri, fare imlecinin hareketleri gibi birçok davranışın gözlenebilmesini sağlamaktadır. Bu davranışları görselleştirerek bir rapor oluşturduğu için kullanıcılar için kullanımı kolaydır. Google Analytics ile amaç olarak benzer özelliklere sahip olsa da farklılıkları bulunmaktadır.
Ziyaretçi Oyları
0
(0 Oy)